Skip to content Skip to footer

Waarom waterbehandeling voor koeltorens nooit 100% circulair kan zijn

Circulair koelen: het klinkt logisch en essentieel voor de watertransitie, maar in welke mate en voor welke prijs is dit haalbaar? Onze ervaring met industriële waterbehandeling is dat deze nooit 100% circulair kan zijn vanwege verschillende uitdagingen en praktische beperkingen die inherent zijn aan het proces. Enkele redenen zijn:

Verlies van water door verdamping

Tijdens het koelproces verdampt water, wat resulteert in een verlies dat niet gemakkelijk kan worden hergebruikt of teruggewonnen. Dit water moet worden aangevuld om de efficiëntie en werking van het koelsysteem te handhaven.

Opstapelen van verontreinigingen

Koelwater neemt in de loop van de tijd door verdamping, indikkingen aanzuiging van omgevingslucht verontreinigingen op, zoals mineralen, zouten en andere onzuiverheden. Bij het spuien wordt dit proceswater afgevoerd en ververst. Dit rest- / spuiwater is ondanks behandelingsprocessen is het moeilijk te behandelen om al deze verontreinigingen volledig te verwijderen. De kosten hiervan wegen niet op tegen de verdiensten. Beter kun je kijken wat dit restwater wel toepasbaar is. , en na verloop van tijd kan hun ophoping het waterkwaliteitsniveau beïnvloeden.

Chemische behandelingen en bijproducten

Koelwater wordt vaak behandeld met chemicaliën om corrosie, aangroei van algen en microbiële groei te voorkomen. Deze chemicaliën hebben een negatieve invloed op het milieu en negatieve kunnen bijwerkingen hebben en bijproducten genereren die het water minder geschikt maken voor hergebruik zonder verdere behandeling. Onze oplossing is een elektrolyse waterbehandeling die het gebruik van chemicaliën overbodig maakt, wat leidt tot een waterbesparing van 25%. Hierdoor is hergebruik buiten de koeltoren veel makkelijker toepasbaar.

Slijtage van apparatuur

Een koeltoren zuigt grote hoeveelheden omgevingslucht aan waarin allerlei vervuiling zoals zand, bladeren, veren en andere deeltjes aan. Dit wordt door het vallende water in de koeltoren in de bak afgezet wat weer wordt aangezogen door de circulatiepomp. Dit vervuilde water zorgt voor een verhoogde slijtage Het koelproces kan leiden tot slijtage van apparatuur, resulterend in kleine deeltjes en metalen die in het koelwater terechtkomen. Het volledig verwijderen van deze deeltjes is een uitdaging en kan de circulaire aard van het koelwater beperken. Onze waterbehandeling heeft standaard een mediafilter waardoor de vervuiling grotendeels wordt verwijderd en afgevoerd.

Biologische groei

Koelsystemen zijn gevoelig voor de groei van bacteriën en algen, ondanks behandelingen. Dit kan de waterkwaliteit aantasten en vereist regelmatige behandeling en monitoring. Onze chemievrije koelwaterbehandeling werkt desinfecterend, waardoor verdere behandelingen niet nodig zijn.

Conclusie

Hoewel het mogelijk is om een koelwaterbehandeling te verbeteren en waterhergebruik te maximaliseren, zijn er uitdagingen die het moeilijk maken om het proces volledig circulair te maken. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen optimalisatie van hergebruik en het handhaven van de efficiëntie en kwaliteit van het koelsysteem. Benieuwd naar een optimale, kosteneffectieve oplossing voor uw koelsysteem? Stuur ons dan een bericht.

Leave a comment