Wat is elektrolyse?
Elektrolyse is een chemisch proces waarbij elektrische energie wordt gebruikt om een geforceerde chemische reactie te laten plaatsvinden. Het wordt vaak toegepast om bepaalde stoffen te ontleden in hun elementaire bestanddelen.
Hoe werkt waterbehandeling met elektrolyse?
Bij traditionele waterbehandeling worden er chemische stoffen aan het koelwater toegevoegd om het volgende tegen te gaan:
- Bacterievorming (bio-fouling en legionella)
- Corrosie (roestvorming binnen het koelsysteem)
- Kalkafzetting (het neerslaan van kalk in het koelsysteem)
Bacterievorming
In water zijn bijna altijd zouten (natriumchloride) opgelost. Door elektrolyse wordt dit aanwezige zout in het water omgezet naar actief chloor (ook wel bleek of loog genoemd) met een concentratie van 0.5 ppm tot 1 ppm. Dit is vergelijkbaar met de concentratie actief chloor in zwembaden (1-3 ppm) en zeer effectief als desinfectiemiddel.
Roestvorming (corrosie)
Tijdens het elektrolyseproces, wanneer NaCl afbreekt, reageert het natrium met water om natriumhydroxide (NaOH) te vormen. Natriumhydroxide is een sterke alkali, wat onder andere betekent dat het sterk geïoniseerd is en een hoge pH heeft, wat in combinatie met het restant calcium corrosiebeschermend werkt.
Kalkafzetting
Kalkafzetting ontstaat doordat calcium- en magnesiumionen in water neerslaan en zich ophopen op oppervlakken zoals leidingen en koellichamen, wat uiteraard niet wenselijk is.
Ook bij elektrolyse kunnen de hydroxide-ionen reageren met calcium- en magnesiumionen in het water, maar dit leidt tot de vorming van neerslagen op de schijfelektrodes, en niet in de rest van het systeem. De neerslag kan vervolgens gemakkelijk worden verwijderd door de schijven te roteren en de afzetting eraf te schrapen. De video hieronder laat zien hoe dit gebeurt.
Waterbesparing
Doordat de de elektrolyse het natriumchloride (zout) omzet in een actief chloor kan er procesmatig veel verder worden ingedikt. Dit is afhankelijk van de samenstelling van het suppletiewater dat wordt toegevoegd, maar in de praktijk kunnen we een waterbesparing tot 25% realiseren.